A szaunázásnak ma már számos fajtája létezik, kínálva ezzel a változatosság gyönyörét. Hogy eldönthessük, mely szaunázási forma a legkedvezőbb számunkra, próbáljuk ki ezt is, azt is.

Tehát vegyük sorra a legismertebb fajtáit:

szaunaFinn szauna: klasszikus formája a finn természetfilmekből, képeslapokról is ismert kép, egy tóhoz közeli rönkház, rusztikus felületekkel, melyben a fűtés általában hagyományos, fatüzelésű kályhával történik. Valamikor ez családi fürdőhely volt, ahol a szertartás alatt az eseményt követő ebéd is elkészült.

Modern szauna: fából készült kabint jelent, lakóházakba, illetve közintézményekbe telepítve, melyet elektromos, gáz, vagy hagyományos fatüzelésű kályhával fűtenek. A kabin hőmérséklete közel 100 C° Néhány évvel ezelőtt új divatirányzat jött létre, melynek lényege, hogy a szaunát gőzfürdőként is lehessen használni. Ennek köszönhetően az addig ritkaságszámba menő gőzfürdőzés újra reneszánszát éli.

Szanárium: a szauna és a gőzfürdő keveréke Azt a szaunát nevezzük szanáriumnak, mely képes ellátni 5 féle funkciót, az alacsony hőmérséklet – magas páratartalom és a magas hőmérséklet – alacsony páratartalom skálája közt. Ha különösen intenzíven szeretnénk izzadni, akkor próbáljuk ki a trópusi fürdőt, abszolút páratartalommal. A klasszikus fürdőzési formák mellett kímélő fürdők is szerepelnek a palettán, melyek relatív páratartalma nem éri el a 70 %-ot. Ha jobban kedveljük a kissé gyengédebb változatot, akkor a kímélő fürdőt ajánljuk!

Az öt fürdőzési forma:

fürdőzési forma relatív páratartalom
szauna 3%
meleg fürdő 10%
trópusi fürdő 40%
kímélő fürdő 55%
gőzfürdő 100%

Azok a kabinok, amelyek külön gőzfejlesztővel vannak felszerelve, különböző specifikus nevet kaptak, melyek az ókori római fürdőhelyiségek elnevezéseinek névkombinációiból állnak össze.

Tepidárium: lényeges jellegzetessége a fal, a padló, és a padok fűtése. Eredetileg a tepidárium falai “tubuli” kővel voltak bevonva. Aszaunák kőzeten keresztül hatolva jutottak be a kabinba a faszén által termelt speciális gázok. Ma ennek egyszerűsített változataival találkozunk. A 30-40 fokos kabinban órákat eltölthetünk. Használhatjuk szauna előtt vagy után. Melegedésre szolgál, erősíti az immunrendszert anélkül, hogy a vérkeringést megterhelné. A hidegebb testrészek vérellátása intenzívebbé válik, testünk visszamelegszik anélkül, hogy különösebben izzadnánk. Az enyhén fűtött helyiségben a levegő hőfoka az emberi test hőmérsékletével egyezik meg.

Kaldárium: A kaldáriumban a hőmérséklet 50-60 C° közé esik, ez megkönnyíti a benntartózkodást, akár 1 órán keresztül is, mivel jól viselhető. A kaldáriumban testünk belülről regenerálódik, amit gyógynövényes gőz segít elő. Az izzadás során testünk megszabadul bizonyos méreganyagoktól, melyeket májunk és vesénk nem tudott kiválasztani.

Tekaldárium: a kaldárium és a tepidárium ötvözete, mely egy olyan melegedő helyiség, ami több funkciót képes ellátni. Hasonló a szanáriumhoz, de ezt inkább a privát szférában illetve kisebb fürdőkben használják, ahol az éppen kívánatos fürdőzési formát a vendég határozza meg.

Odorium: ebben a kabinban az illóolajok gyógyító hatásán van a hangsúly. Ez nem izzasztó, hanem inkább inhaláló fürdő, melynek középpontja egy illatozó kút. Kellemes hőmérsékleten elpárolognak az ízlés szerint kiválasztott illatanyagok. Az aromaterápia segítségével betegségek kialakulása előzhető meg. Az illatok gyógyhatásairól későbbiekben még részletesebb leírás található.

Bioszauna: a szauna enyhébb változatában, amit kímélő fürdőnek neveznek, armatúrák, vagy száloptika elhelyezésével biztosítják a megfelelő fényhatást. Ez lehet színes fény, ahol az egyes színek váltakozását programozhatjuk is, vagy csillagos égbolt fényeffektus, ahol több száz fénypontból álló száloptikai egység a csillagos ég megnyugtató végtelenjét idézi elénk. Ezt a formát választva jelentősebb idő eltöltése szükséges a kabinban, mivel a színes sugarak felvétele szemünkön keresztül történik, majd hosszabb idő elteltével fejtik ki hatásukat az agyban. Mindegyik szín összetétele függvényében más és más hatást vált ki, melynek eredményeként testünk különböző részei aktivizálódnak. A színek hatásairól is olvashatnak még részletesebben.

meleg fürdőInfrakabin: infravörös sugárzást használva fel, mély hőérzetet kelt a testszövetekben. A felhasznált energia 80%-a a testet melegíti, csak 20 %-a melegíti a levegőt. Az infravörös hősugárzás a mélyreható meleg miatt alacsonyabb léghőmérséklet ellenére is lényegesen több izzadságot vált ki a hagyományos szaunákhoz képest. Elviselhető hőmérsékleten 50-60 C° fokon működik, emiatt csökken a véredény szűkület rizikófaktora és nem kell forró levegőt belélegezni. Használata alatt egyenletes sugárzó hő képződik, melyhez hasonlót nyaraláskor a homokból áradó hőben sütkérezve élvezhetünk. Az infravörös hősugárzás központi helyet tölthet be fitness és kondícióedzés során, mivel pótolhatja a megerőltető és kopásokkal járó gyakorlatok egy részét. Mélymelegítő hatásának köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a test zsírjaiban lerakódott nehézfémek lebontásra kerüljenek és a test a mérgező anyagoktól megszabaduljon. Ezeken kívül gyógyhatása számos betegség kezelésénél igazolt!

Lakónium: régen egy kerek, márvánnyal burkolt terem volt, ahol középen izzó szénnel tele tartályt helyeztek el. E körül ültek a fürdőzők és melegítették magukat az 1400 nm-es körzetben infravörös sugarakat ontó széntől. ( ha nem kaptak széngázmérgezést) Modern korunk lakóniuma is kihasználja az infravörös sugarak gyógyító hatását. A hajdani izzó szénnel telített tartály helyett infravörös sugárzótesteket helyeznek el a terem közepén, valamint az oldalfalakon. Amint a látogató a sugárzó testek között helyet foglal, egy mozgásérzékelő segítségével működésbe lép a rendszer. A meleg sugarak így minden irányból egyenletesen hatnak a testre. A kerámia burkolatú kabinban, a levegő hőmérséklete 60 C° míg a relatív páratartalom mindössze 5-20% között van.

Frigidárium: nem tévesztendő össze a hűvös vérmérsékletű nők gyülekezőhelyével. Ez hűtőfürdőzést jelent, a felhevült testleirasok4 drasztikus lehűtését szolgáló kabinban, vagy medencében, amit erre a célra alakítottak ki. A tusolás is cifrázható automatikus vezérlés által működtetett váltakozó vízhőmérséklettel, (skótzuhany), vagy függesztett dézsa megtelte után nyakunkba ömlő zuhataggal. Dörzsölhetjük testünket jégkútból merített jégkásával, de merülhetünk hidegvízzel töltött dézsába, vagy medencébe is, ahol pillanatok alatt szemtanúi lehetünk a zsugorodás csodájának. A részleges testhűtés külön kúraként is alkalmazható, mint pl. Kneip kúra, ahol a lábra vagy karra irányulva az erekben a vérkeringést serkentjük hideg vízbe történő mártogatással. (Magas lábemeléssel lépegetés a hideg vízben) Az élményt tetőzhetjük, ha mindezt görgetegkövekkel kirakott aljú lépegető vályúban tesszük, ahol egyidejűleg egy sajátos talpmasszázst is átélhetünk. Ennek üzemeltetése külön fertőtlenítő eljárást igényel!

Gőzfürdők: a pára és a meleg levegő körülveszi testünket, nyugtatja idegeinket, kitisztítja légútjainkat, pezsdíti vérkeringésünket, bőrünket vitalizálja. A meleg köd jótékony hatása már a régmúltban is ismert volt. A gőzfürdő sűrű ködében a levegő páratartalma elérheti a 100 %-ot, míg a hőmérséklet 43-48 C°. A gőzkabin épített, vagy akryl is lehet, melynek kitöltéséhez szükséges sűrű gőzt gőzgenerátor állítja elő. Műszeres vezérlés gondoskodik a hőmérséklet és páratartalom helyes arányának beállításáról.

Orosz fürdő/Banja/: levegő hőmérséklet 45 C°, relatív páratartalom 100 %

Ír fürdő: levegő hőmérséklet 50-55 C°, relatív páratartalom 90% A már említett szoft gőzfürdőkben a páratartalom nem haladhatja meg a 70 %-ot, ezt előállíthatjuk a szaunáknál használatos kombi kályhával is, mely vízvezetékre csatlakoztatva megfelelő párát lehel a környezetbe.

Danárium: a dalárda gyülekezőhelye is lehetne, ahol a levegő hőmérséklete 0-65 C° közötti, a páratartalom elég magas, melyet csobogóval, vagy kúttal érhetünk el.. Vegyesen képviseli a tepidárium a kaldárium és a lakónium jegyeit, mivel enyhén fűtött kerámiaburkolatú helyiségben, gyógynövényes gőzben melegedünk és élvezzük a gyógyhatást.

A fürdőzés környezetében találhatók:

szauna kiegészítőkKutak és élményzuhanyzók: a kutak békésen csobogó vizének látványa megnyugtat, míg egy erőteljes zuhany felfrissíti testünket. A kút, mint pezsgő élet jelképe egyben nyugalmat és kitisztultságot sugároz. Lehet ivóvíz, ásványvíz, vagy jégkása, jégőrlemény benne, pl. jégkutak esetében. Zuhanyok ma már minden ízlést és temperamentumot kielégítő formában készülnek, egyszerű pezsgőzuhanytól a programozható masszázszuhanyig. A fürdőzés egy-egy periódusa közt szükséges a folyadékpótlás. Erre a célra másfajta “források” alkalmasak, mint például egy szamovár, vagy italautomata, esetleg ásványvizes ballon elhelyezése egy tepidárium közelében.

Pihenőhelyiség: a fürdők pihenőhelyiségében a vendégek általában több időt töltenek, mint magában a fürdőben. Puha törölközőbe, vagy köntösbe burkolva élvezik a kikapcsolódást, ezért kell súlyt fektetni a helyiségek ízléses, hangulatos berendezésére, ahol ha már fekszünk, akár alhatunk is. Ezt a célt szolgálják a kerámiaburkolású fűtött padok, ágyak, melyek közkedvelt tartózkodási helyei a fürdőnek. Aki ezen pihen, igazán csodálatos élmény részese lehet, míg a kerámiából áradó meleg tetőtől talpig átjárja testét. Ezek működtethetők a fűtésrendszerrel együtt, illetve nyári időszakban külön is. A fűtött padokon való tespedés kombinálható masszázzsal. A fürdőzés eme formájával a kényeztetés magas fokát élhetjük át.

Hamam: a hamam fürdő 2 szekcióból áll, egy fűtött falú gőzfürdőből és egy szappanos habzó masszázs célját szolgáló teremből. A keleti világból származó fürdőzési forma ideális helye a gőzkabin kellemes hőmérsékletével és magas páratartalmával. A fűtött kőlapon történő masszázsnak mindez megfelelő környezetet biztosít.

A már említett színes fényterápia, azaz kromoterápia agyunkban fejti ki áldásos hatását. A színek vezérlőprogram segítségével váltakozva követik egymást.

Kék: az ég és a víz színe, melyet összefüggésbe hoznak a hideggel is. A hideg lelassítja a test működését. A kék szín nyugtatóan, lazítóan hat idegrendszerünkre. Lelassítja a vérkeringést, ezzel visszaállítja a vérnyomást normál értékre. Segít az alvászavarok és a nyugtalanság leküzdésében. Hatása egyensúlyt és harmóniát teremt.
Zöld: a természet színe. Megnyugtató, egyben inspiráló is, kikapcsol és regenerál. Pozitívan hat a tüdőre, bőrünkre, fejfájásra, és izomgyulladásra. Hozzájárul az érzelmi állapot stabilizálásához.
Sárga: a nap színe, erősíti a pozitív gondolkodást, javítja az általános közérzetet, erősíti idegrendszerünket, enyhíti a depressziós tüneteket. Mozgásra, szellemi és fizikai aktivitásra serkent. Ellenjavallt a túl ideges, vagy stressz érzékeny embereknek!
Piros: a szerelem, szenvedély színe, a tűzzel, a meleggel hozzák összefüggésbe. A meleggel, mely a vitalitás színe és egyben pezsdíti a vérkeringést is. Jótékony hatással van a szívre, elősegíti az emésztést, tonizálja az izomzatot. Erős és intenzív érzelmeket vált ki.

Az olajok belégzés után fejtik ki kedvező élettani hatásukat, de észrevétlen befolyást gyakorolnak érzelmeinkre, és hangulatunkra is. Szaunázáshoz használhatunk egyféle illóolajat, vagy különböző olajokból összeállított speciális keveréket, melyekkel összetettségük miatt komplex eredmény érhető el.

Frissítő szaunaolaj: a készítményben lévő frissítő hatású illóolajok a testet és a lelket egyszerre élénkítik, és aktiválják. Összetevői: szaunaolajcitrom-, eukaliptusz-, grapefruit-, borsmenta-, kubebaolaj.
Relaxáló szaunaolaj: a készítmény nyugtató, kiegyensúlyozó hatású és kellemes illatú. Segít az ellazulásban, kikapcsolódásban, feszültség enyhítésében és kellemes közérzet elérésében. Összetevői. mandarin-, bergamott-, cédrusfa-, jázmin-, rózsaolaj.
Légzéskönnyítő szaunaolaj: használata meghűléses időszakban javasolt. Segíti a légutak tisztítását, fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Összetevői: eukaliptusz-, citrom-, erdeifenyő-, niaoluiolaj.
Fenyőolaj: reuma, fáradtság, kimerültség ellen, izomfájdalmak, megfázási tünetek csökkentésére alkalmas, és egyben frissítő hatása is van.
Borsmentaolaj: légúti megbetegedések tünetei csökkentésére, bőrgyulladásra, idegrendszeri panaszok mint stressz, fejfájás oldására izomfájdalmak csökkentésére is alkalmas Izzasztó, tisztító, méregtelenítő hatású.
Eukaliptuszolaj: légúti megbetegedések tüneteinek enyhítésére, idegrendszeri problémák, fejfájás oldására, izomfájdalmak, reuma, gyulladás csökkentésére alkalmas. Izzasztó és frissítő hatású.
Citromolaj: légúti panaszok tüneteinek enyhítésére, bőrgyulladásra, hajhullásra, emésztési és idegrendszeri problémák enyhítésére, reuma és klimax okozta panaszok csökkentésére alkalmas. Gyulladáscsökkentő, tisztító és méregtelenítő hatású.
Kamillaolaj: légúti panaszok csökkentésére, bőrgyulladásra, idegrendszeri panaszok, mint álmatlanság, depresszió, fejfájás, idegesség, félelem, stressz oldására alkalmas. Görcsoldó, izomlazító, reuma, klimax, és gyulladás tüneteit csökkentő hatása van.
Levendulaolaj: légúti panaszok csökkentésére, bőrgyulladásra, hajhullásra, idegrendszeri panaszok, mint álmatlanság, depresszió, fejfájás, idegesség, félelem, stressz oldására alkalmas. Mozgásszervi panaszok, és gyulladás tüneteit csökkenti. Mint legsokoldalúbb olaj, ezeken kívül kiválóan izzaszt, tisztít és méregtelenít. Legtöbben mégis relaxálóként alkalmazzák.

Hogyan tehetjük mindannyiunk számára élvezetesebbé a szaunázást?

A legkellemesebb élvezetek közt lubickolva sem szabad megfeledkezni néhány íratlan szabályról!
Döbbenten nézzük, amikor újonnan átadott szaunánk padjain kivehető papucs talplenyomatok szolgálnak azonosítókul, vagy az aktuális napi sajtóhírekről a padon hagyott festéknyomokból értesülünk. Némelyik szauna kezd a tőzsde kihelyezett szekciójává válni, figyelmen kívül hagyva, hogy esetleg más épp a pezsgő élet elől menekül a szauna csöndjébe! Alkalmanként a divatirányzatok képviselői vonultatják fel változatos fürdőruha kollekciójukat, de előfordul ádámkosztümben szaunázó hímnemű vendégek körében, hogy a férfiasságukat büszkébben viselők törölközőtartónak álcázzák.

Szabad-e fürdőzés során korlátozni egy vendég drága pénzért megvásárolt jogait?

Úgy gondolom nem szabad, mégis kell, mert ha nem hívjuk fel figyelmüket néhány betartandó íratlan illemszabályra, megkeserítjük az igényes fürdőző erre szánt értékes perceit.

Szaunázók 12 parancsolata:

 1. A fürdőzést illik zuhanyozással kezdeni, de a szaunába megtörölközve menjünk!
 2. •Mielőtt helyünket elfoglaljuk, az ülésre terítsünk törölközőt, vagy lepedőt!
 3. •A szaunákban nincsenek bérelt helyek, ezért törölközőnket a padon hagyva ne foglaljuk el más elöl a teret, míg szaunán kívül hűsölünk.
 4. •Fürdőmester végezze a felöntést, mely kizárja az illat kavalkád és a viták keletkezését!
 5. •A felöntést követő néhány percben, élvezzük a forró örvényt, nem illik ilyenkor ajtót nyitogatni! Ezt külföldön sok helyen jelzőlámpa tudatja a bemenni szándékozókkal!
 6. •Minden cseppet, ami a forró lávakövekre kerül, a szauna légterébe párologva belélegzünk, ezért némely folyadék nem alkalmas ilyen locsolásra, pl. ammóniatartalma miatt!
 7. Nem ajánlott étkezés után elnehezült gyomorral szaunázni, ahogy alkohol fogyasztása után sem!
 8. •Ne viseljünk ékszereket, mivel felhevülésük kellemetlen égető érzést, esetleg hólyagosodást is okozhat a bőrön!
 9. •Lázas betegen ne menjünk szaunázni, mert míg egyes bajok kialakulására megelőző hatással lehet, addig a lázas állapotot felerősíti!
 10. Diszkréten tartsuk szemmel egymást, persze diszkréten, mert előfordulhat, hogy könnyelmű szaunázó társunk egészségi állapotát, vagy fizikai állóképességét tévesen méri fel, és menteni kell.
 11. Tartsunk pihenőt egy-egy szaunázási fázis között, adjunk a testnek lehetőséget lehűlésre, hogy azután az egészet kezdhessük elölről!
 12. A szaunában élvezzük a csendet, és hagyjuk, hogy más is ezt tegye.

Szauna-Park:

szauna-parkMa már számos fajtája létezik a szaunáknak, melyek a gyopárosi élményfürdőben szinte mind megtalálhatók. Egészen pontosan nyolc kabinban, a szaunázás hat fajtáját próbálhatják ki a vendégek. Megtalálható a létesítményben a hagyományos szauna. Aki újdonságra vágyik, kipróbálhatja a bioszaunát, az aromakabint és a fényterápiát, netán a melegedő kabint (danárium). Ezek automatikusan szabályozott, alacsonyabb hőmérsékleten, magasabb páratartalommal működtetett kabinok, ahol hosszabb időt kell eltöltenie a vendégeknek a kívánt hatás elérésére. A gőzkabinban a pára és a meleg levegő körülveszi a testet, nyugtatja az idegeket, kitisztítja a légutakat, pezsdíti a vérkeringést, a bőrt pedig vitalizálja. A gőzfürdő sűrű ködében a levegő páratartalma elérheti a 100 százalékot, míg a hőmérséklet a 43-48 fokot. Egyre többen ismerik fel az infrakabinok gyógyító hatását. A gyopárosi szaunapark kínálatát is ez tesz teljessé. A változatosságot kínáló szaunaparkot azoknak a vendégeknek is érdemes felkeresniük, akik még nem hódoltak ennek a fürdőzési formának, hiszen a szaunaegyüttes a hozzá kapcsolódó pihenőtérrel, csobbanóval és pezsgőmedencével, az esztétikus terasszal rendelkező szaunabárral és a gyönyörű kilátással páratlan élményre nyújt lehetőséget. Udvarias fürdőmester ad praktikus használati útmutatást, segítve az egészségi állapotnak és kondíciónak megfelelő választást. A gyopárosfürdői szaunaparkot még különlegessé teszi az is, hogy a sokrétű, célirányos felépítés mellett a tervező és a kivitelező az esztétikai összhangra is figyelt, így a szemet gyönyörködtető burkolat, egyedülálló szín összeállításával, jól illeszkedik a főleg természetes anyagokat felhasználó szauna eszközökhöz.

Homok szauna:

A homok szauna leginkább a téli, fényszegényes időszakban érezteti hatását.
A legsikeresebb termék téli depresszió kezelésére.
A padló alá szerelt fűtőszőnyeggel a finomszemcséjű folyami vagy tengeri homokot 35-50°C-ra melegítjük fel. Megfelelő design-nal, és megvilágítással napsütötte vízparti élmény válik felidézhetővé!
Az egyenletes, száraz meleg valamint a kialakított környezet kiemelkedően jó hatással lehet a mentális egészségre és ezzel összefüggésben az egész testre, különös tekintettel az ízületi illetve reumás eredetű betegségekre.
Egyéb hatása megegyezik az infra szaunáéval, melyet a homok kvarckristályai még fel is erősítenek.

 • stresszoldó
 • gyengéden méregtelenít
 • izomlazító hatású

Sunbeacha mennyezeti szolárium:

A szoláriumtechnika egyik legújabb fejlesztése. Strandélmény zavaró hatások nélkül, barnulás biztonságosan, relaxálva, hűsítő aromapermettel. Az immunrendszer számára fontos D3 vitamin
képzése a szervezetben

SÓ – SÓAEROSZOLOK:

Tudjuk, hogy pl. a vér és a könny 1%-os sóoldat, ami azonos az őstenger só koncentrációjával, vagy, hogy az emberi agy 90%-a víz, só nélkül pedig nem lenne képes egyetlen gondolat megformálására sem, azaz a só az emberi élet fenntartásához nélkülözhetetlen.

Igaz ez akkor, ha só alatt a természetben előforduló, természetes egységében meghagyott bányászott sókat, illetve a tengeri sót értjük. Mivel azonban már az utóbbit is finomítják, illetve a tengerek is egyre szennyezettebbek, marad a földünk belsejében természetes egységében megtalálható, több mint 250 millió éve keletkezett kristálysó, amely a nemesgázok kivételével, az Na és Cl mellett, tartalmazza a természetben előforduló másik 82 elemet is.
Ilyen például a Himalájában, valamint Erdélyben bányászott kristálysó is. Fogyasztása nemhogy káros lenne, hanem kifejezetten ajánlott az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében.A természetes kristálysó élelmiszerként, különleges képességein keresztül energiaadó, kiegyenlítő, semlegesítő és salaktalanító hatású. Támogatja a szervezet öngyógyító erejét, ezért minden betegségre pozitív hatással van.

Belélegezve a szabályozott sóaeroszolos terápia lehetővé teszi az –földalatti természetes sóbarlangokkal pontosan megegyező– optimális és folyamatosan szabályozott mikroklíma létrehozását, bárhol a föld felszíne felett.

A sóbarlangi mikroklíma:

 1. 50% relatív páratartalomnál kisebb nedvességtartalmú (szárazabb) levegő
 2. 0,2-5 µm-ig terjedő nagyságú sórészecskék (sóaeroszolok)
 3. 6-10 nanoCoulomb/m³ negatív töltésű sóionok
 4. 2-10 mg/m³ lebegő sóaeroszol koncentráció

A só terápiával biztosítható a levegőben eloszlott száraz só gyógyító koncentrációja, így az maximális hatékonysággal bír. Ezt több, megfelelően ellenőrzött, klinikai vizsgálat bebizonyította, azokban az országokban, ahol ezt a módszert először gyógyászati terápiaként vezették be.
A só hatásmechanizmusa, hogy a 2-5 mikronnyi nagyságúra porlasztott sórészecskék, a sóaeroszolok, rátapadva az élősködő mikroorganizmusok sejtfalára, dehidratálják azokat (elvonják tőlük a vizet), melyek így elpusztulnak!

A folyamat rendszeres ismétlése során a légutak kitisztulnak, a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, helyreáll a szervezet természetes mikro flórája. Mindezek mellett a száraz só-aeroszol terápia szelíd, alapvetően mellékhatásoktól mentes immunerősítő kezelés. Terápiaszerű alkalmazása esetén az immunis sejtek száma normalizálódik, a szervezet saját védekezőképessége pedig növekszik.

A mikronnyi nagyságú száraz só nemcsak belélegezve fejtheti ki a hatását, hanem a bőrrel reakcióba lépve is. Kis méretéből fakadóan képes mélyen behatolni a bőrszövet pórusaiba, ahol a már leírt módon dehidratálja a lerakódott méreganyagokat, így rugalmasabbá, üdébbé teszi a bőrt, helyreállítja annak természetes egyensúlyát. Ennél fogva, a száraz só-aeroszol terápia, késlelteti az öregedési folyamatokat, segít megelőzni a bőr megereszkedését. Ugyanakkor nemcsak szépészeti hatású, hanem gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása is közismert. Így a száraz só-aeroszol terápia kiválóan alkalmas bőrpanaszok (pl. pikkelysömör, ekcéma, akné) tüneteinek kiegészítő kezelésére is.

Hókabin

Ki ne látott volna olyan képsorokat, amelyeken megátalkodott északi népek kirohannak egy gőzölgő faházból, télvíz idején, és amúgy ruhátlanul, vagy igen lenge öltözékben, belevetik magukat a fehéren szikrázó hóba és ott vadul viháncolnak. Látványnak is borzongató, hát még átélni!
De mindenképpen humánusabb hűtési megoldás, mint a vastag (a zuhanyrózsát mindig privatizálja valaki), jéghideg vízsugár, amivel általában a fürdők szolgálnak. Meg a szemnek is gyönyörködtetőbb látvány.
Azért, hogy ebben az élményben bárki bármikor részesülhessen, kifejlesztették a hókabint!

A kabin belsejét ízlés szerint lehet berendezni, a lényeg a hó jelenléte, amely természeti jelenség beborít mindent, és puhán hullik alá a felhevült testre, így hűtve azt. Még hógolyózni is lehet!

A havat szolgáltató szerkezet elég nagy, és sajnos költséges is, ezért inkább közösségi használatra ajánljuk, de ha van hozzá megfelelő tér és igény, természetesen lakossági megrendelést is teljesítünk.

Tulajdonképpen nagy léptekkel bejártuk FÜRDŐVILÁG e tájékát!

FÜRDŐORSZÁG hírnökei Önök, akik népszerűbbé tehetik a már ismert, vagy még felfedezésre váró igényes fürdőzési formákat FÜRDŐVÁROSUKBAN!

Írásom a külföldi lapokból fordított cikkek, egyéb fellelhető források és tapasztalások alapján készült. Segítségül hívtam az “Aromaterápia mindenkinek” című könyvet és befejezésül Thomas Mann sorait, melyek akár a fürdőzésről is szólhatnának:

“Tekints áldottnak minden pillanatot! Tedd mindet tisztává, majd adj neki értelmet és tedd súlyossá azzal, hogy tudatosan éled meg!”

Köszönöm megtisztelő figyelmét!

Bene Ágnes